Tietoa pelaamisesta

1.1 Pelin rahayksiköt

Wisteriassa on käytössä yksi rahayksikkö: Pokemon Dollarit (₽). Rahaa on mahdollista saada esimerkiksi taistelemalla, myymällä pokemoneja tai esineitä, voittamalla salihaasteita, suorittamalla saavutuksia sekä pärjäämällä tapahtumissa.

1.2 Pokemoneista

Pelaajasivullasi olevien pokemonien tiedoista löydät pokemonin lajin, sukupuolen, nimen, tyypit, tason, tasonnousunopeuden, vahvuuden, tyyppivahvuudet ja -heikkoudet, saantitavan ja -päivämäärän sekä pokemonin kantaman esineen.

Pokemonisi tasolla on suuri rooli sen vahvuutta määritellessä. Varsinkin kahdesta saman lajin pokemonista puhuttaessa on suuremman tason pokemonilla automaattisesti etu taistelussa. Siispä kannattaa keskittyä pokemonin tason nostamiseen taistelemalla sen kanssa tai syöttämällä sille Rare Candyja. Lisäksi pokemonin vahvuuteen vaikuttaa sen ja vastustajan tyyppi. Esimerkiksi Fire-tyypin pokemon pärjää paremmin Grass-tyypin pokemoneja vastaan.

Pokemonin tiedoissa on ilmoitettuna tähdillä myös sen vahvuus. Pokemon voi olla vahvuudeltaan vähintään yksi ja enintään kymmenen tähteä vahva. Tähdet määriytyvät Bulbapediasta löytyvien pokemonin base statsien mukaan, ja vain kaikista vahvimmat pokemonit voivat olla Wisteriassa kymmenentähtisiä. Vahvuus on suuri tekijä arvottaessa, miten pokemon pärjää muita pokemoneja vastaan.

Pokemonit voivat nousta tasolta toiselle eri nopeudella. Esimerkiksi aloituspokemonit nousevat useimmiten tasoja melko hitaasti, mikä tarkoittaa, että ne tarvitsevat 60xp lisää tasoa kohden noustakseen uudelle tasolle. Bulbasaur tarvitsisi siis 60 * 6 = 360xp noustakseen tasolta 6 tasolle 7.

Pokemonisi voi myös pitää esinettä tavaraluettelossaan. Tällä hetkellä Wisteriassa mahdollisia esineitä ovat marjat, joista luet lisää myöhemmin, sekä Ever Stone, joka estää pokemoniasi kehittymästä seuraavaan, vahvempaan muotoonsa.

Joskus voi tulla tilanteita, jossa et enää tarvitse jotain pokemoneistasi ja luopuminen olisi molempien kannalta parasta. Tällöin sinulla on vaihtoehtona joko myydä pokemon eteenpäin toiselle pelaajalle tai vapauttaa pokemon takaisin luontoon. Vapauttaminen tapahtuu toimintokirjassa, ja on lopullista. Et siis voi saada vapauttamaasi pokemonia enää takaisin, joten harkitse tarkkaan!


2.1 Liikkuminen

Kartalla liikkuminen on yksi tärkeimmistä ja suurimmista toimintamuodoista Wisteriassa. Wisterian kartat pääset näkemään tältä sivulta, ja suosittelenkin pitämään jonkin kartan kuvaa auki samalla, kun luet ohjetta läpi.

Kartalla on näkyvissä kahdenlaisia eri ruutuja: punaiset, kirjaintunnuksella merkityt kaupunkiruudut, sekä valkoiset, numerolla merkityt muut ruudut.
Kaupunkiruuduissa sijaitsee pokemonsali, jonka johtajan voit haastaa pokemontaisteluun. Salihaasteista lisää kohdassa 2.4 Salihaasteet.
Muissa ruuduissa on kuvitteellisesti esimerkiksi metsää, kalliota tai veden rantaa. Niissä pääset joko taistelemaan villipokemoneja vastaan tai yrittämään napata niitä omaan tiimiisi. Taistelemisesta lisää kohdassa 2.2 Taisteleminen ja pokemonien nappaamisesta lisää kohdassa 2.3 Pokemontiimi.

Kartalla voi liikkua ainoastaan valkoisilla viivoilla merkittyjä teitä pitkin: et siis voi esimerkiksi liikkua Red Islandin ruudusta A suoraan ruutuun 13, vaan sinun on mentävä ruudun 14 kautta. Lisäksi kaupunkiruutuihin liikkuminen on rajoitettua: sinun on voitettava edellisen kirjaintunnuksen pokemonsali, ennen kuin voit liikkua seuraavaan. Et siis voi esimerkiksi liikkua ruutuun B, ennen kuin olet voittanut ruudun A pokemonsalin, tai liikkua ruutuun G, ennen kuin olet voittanut ruudun F pokemonsalin.

Pelaaja, joka ei omista pyörää, voi liikkua enintään viisi askelta päivässä! Siksi on tärkeää, että katsot huolella, mihin ruutuihin voit milloinkin liikkua. Etenkin pelin alussa energiaa on vain vähän käytettävissä, joten mieti tarkkaan, mitä haluat tehdä!

Liikkuaksesi sinun on ainoastaan kirjoitettava foorumin toimintokirjaan järjestyksessä ne ruudut, missä aiot vierailla. Esim:
1.
2.
1.
A.
1.

Jos et muista / tiedä missä ruudussa olet, näet sen pelaajasivultasi heti nimesi alapuolelta!

Jos olet edistynyt ensimmäisellä saarella, Red Islandilla tarpeeksi pitkälle, voit halutessasi siirtyä seuraavan saaren ruutuun A. Saarelta toiselle siirtyminen on yksinkertaista:
– Tarkista saaren sivulta, että täytät siihen vaadittavat vaatimukset, esim. vähintään neljä salimerkkiä.
– Ilmoita toimintokirjassa, mille saarelle haluat siirtyä! Matka kestää seuraavaan vuorokauteen asti.
– Matkan toiselle saarelle ollessa kesken et voi liikkua, joten suosittelen jättämään uudelle saarelle siirtymisen päivän viimeiseksi toiminnoksi.

2.2 Taisteleminen

Wisterian koko idea ei tietenkään ole vain liikkua ruutuja edestakaisin, vaan sinun on myös kerättävä pokemonillesi kokemuspisteitä (xp)! Tämä onnistuu parhaiten taistelemalla villipokemoneja vastaan tai kokeilemalla salihaasteita.

Liikkuessasi valkoiseen ruutuun voit taistella siinä olevia pokemoneja vastaan. Näet jokaisen ruudun villipokemonit kunkin kartan sivuilta: esimerkiksi Red Islandin sivulta näet, että ruudussa 1 voit törmätä pokemoneihin nimeltä Caterpie ja Cherubi. Lisäksi voit tarkistaa kartan sivulta, minkä tasoisiin pokemoneihin voit kyseisellä saarella törmätä. Red Islandin villipokemonien taso arvotaan väliltä 1-15.

Taistellaksesi villipokemonia vastaan sinun on yksinkertaisesti ilmoitettava haluavasi tehdä niin, sekä kerrottava, mitkä omistamistasi pokemoneista taistelevat kyseistä pokemonia vastaan ja missä järjestyksessä. Esim:
1. Taistelen Caterpietä vastaan (Bulbasaur) ja Cherubia vastaan (Charmander, Bulbasaur)
2. Taistelen Ekansia vastaan (Bulbasaur, Charmander) ja Cherubia vastaan (Charmander)
A.
1. Taistelen Cherubia vastaan (Bulbasaur, Charmander)

Taistelun voittaja arvotaan, mutta arvonnassa otetaan huomioon taistelevien pokemonien vahvuus, taso ja tyypit. On erittäin epätodennäköistä, että tason 15 Charmander häviäisi tason 1 Caterpielle, mutta joskus voi käydä niinkin huono tuuri!

Jos pokemonisi voittaa taistelun villipokemonia vastaan, saat rahaa ja kokemuspisteitä pokemonillesi! Joskus päihitetyt villipokemonit saattavat myös tiputtaa harvinaisia esineitä.

Jos pokemonisi häviää taistelun villipokemonia vastaan, astuu seuraava pokemon ilmoittamastasi järjestyksestä kuvioihin. Jos kaikki pokemonisi häviävät samalle pokemonille, et saa rahaa etkä kokemuspisteitä, ja siirryt heti seuraavaan ilmoittamaasi ruutuun. Esim:
Ruudussa 2 yrität taistella Ekansia vastaan, mutta sekä Bulbasaur ja Charmander häviävät Ekansille. Siispä et pääse taistelemaan myöskään Cherubia vastaan, vaan siirryt ruutuun 1 taistelemaan Cherubia vastaan.

Taisteltuasi ruudun pokemoneja vastaan sinun on ensin käytävä jossain muussa ruudussa, ennen kuin voit taas taistella saman ruudun pokemoneja vastaan. Et voi siis jäädä ruutuun 1 taistelemaan viittä Caterpietä ja viittä Cherubia vastaan, jollet käy jossain muussa ruudussa välillä.

2.3 Pokemontiimi

Voidaksesi todella tulla paremmaksi pokemonkouluttajaksi on sinun omistettava enemmän kuin vain yksi pokemon. Mukaasi matkustamaan mahtuu kerrallaan enintään kuusi pokemonia; loput omistamistasi pokemoneista jäävät kotiin, ja ovat vaihdettavissa tiimiisi toimintokirjassa, kunhan olet missä tahansa kaupunkiruudussa.

Pokemontiimiä voi laajentaa monella eri tavalla. Uusia pokemoneja saa esimerkiksi kaupasta ostettavista tai itse kasvatetuista mysteerimunista (munista lisää kohdassa 3.2 Pokemonien kasvatus) tai tapahtumista. Kaikista yksinkertaisin keino hankkia uusia pokemoneja on kuitenkin niiden nappaaminen kartalta.

Jokainen pelaaja saa aloittaessaan viisi pokepalloa. Niiden tarkoitus on pyydystää sisälleen villipokemon, ja jos pokepallo onnistuu tehtävässään, tulee villipokemonista pysyvästi osa tiimiäsi. Perus pokepallojen todennäköisyys onnistua on 1x, mutta kaupasta voi myös ostaa parempia pokepalloja, kuten Great Ball (1.5x) ja Ultra Ball (2x). Mikä tahansa kartalta löytämäsi villipokemon on napattavissa, kunhan olet samassa ruudussa pokemonin kanssa.

Kuten villipokemoneja vastaan taisteleminenkin, onnistuu myös pokemonin nappaaminen toimintokirjassa. Esim:
1. Taistelen Cherubia vastaan (Bulbasaur) ja nappaan Caterpien (pokepallo)
2. Taistelen Caterpietä ja Cherubia vastaan (Charmander, Bulbasaur) ja nappaan Ekansin (Great Ball) A.
1. Nappaan Cherubin (Poke Ball)

Jos pokemon ei jää kiinni, mutta et ole vaihtanut ruutua välissä, voit yrittää pokemonin nappaamista uudelleen. Tällöin pokemon on väsyneempi ja jää hiukan edellistä kertaa helpommin kiinni. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, ettet ole poistunut ruudusta missään kohtaa: jos olet ensin ykkösruudussa yrittänyt napata Cherubia, sitten käynyt kakkosruudussa ja sitten tulet takaisin, et voi enää yrittää napata samaa Cherubia. Tällöin kyseessä on uusi Cherubi, joka ei ole väsynyt.

Pokemonin nappaaminen voi joskus olla haastavaakin, varsinkin kun kyseessä on harvinainen tai vahva pokemon. Halutessasi voit käyttää pokemonia napatessasi Razz Berryn, joka tuplaa onnistumistodennäköisyyden. Esim:
1. Taistelen Cherubia vastaan (Bulbasaur) ja nappaan Caterpien (pokepallo, Razz Berry)

2.4 Salihaasteet

Ylivoimaisesti paras tapa parantaa pokemoneja ja hankkia rahaa on aloittaa salihaaste. Jokaisesta kaupunkiruudusta löytyy pokemonsali, jonka johtajan voi haastaa, jos on samassa ruudussa. Esim:
1. Taistelen Cherubia ja Caterpietä vastaan (Bulbasaur)
A. Haastan Scarlet Gymin johtajan (Bulbasaur, Charmander, Squirtle)

Jopa hävitessäsi salihaasteen saat paljon kokemuspisteitä jokaisesta voittamastasi pokemonista. Kulkiessasi kaupunkiruudun läpi on siis lähes poikkeuksetta järkevää edes yrittää salihaastetta, vaikka pokemonisi olisivatkin huomattavasti alemmalla tasolla. Aina voi käydä hyvä tuuri! Vaikka voittaisitkin vain yhden pokemonin, saavat taistelleet pokemonisi siitä kokemuspisteitä ja ovat vahvempia ensi kertaa varten. Hävittyäsi sinun on tosin käytävä välillä jossakin toisessa ruudussa, ennen kuin voit yrittää uudelleen.

Voittaessasi haasteen saat salin johtajalta palkkiona rahan tai esineiden lisäksi myös salimerkin. Merkki lisätään pelaajaprofiilistasi löytyvään salimerkkikansioon, ja tarkoittaa sitä, että voit nyt liikkua aakkosjärjestyksessä seuraavaan kaupunkiruutuun! Tarpeeksi monta salimerkkiä tietyltä saarelta kerättyäsi avaat myös pääsyn uusille saarille, ja voit ostaa kaupasta tavaroita, jotka aiemmin olivat lukittuja.

Aiemmin voittamansa salijohtajan voi haastaa ystävälliseen uusintaotteluun kerran päivässä, mutta voit kerätä johtajan tarjoaman palkintopotin vain ensimmäisellä voittokerralla. Uusintaottelusta saat kuitenkin yhä suuren määrän kokemuspisteitä pokemoneillesi, joten se on ehdottomasti vaivan arvoista, antavathan salitaistelut keskimäärin enemmän kokemusta kuin taisteleminen villipokemoneja vastaan.

Kerättyäsi kaikki kahdeksan salimerkkiä samalta saarelta pääset kamppailemaan mestarin asemasta. Ensimmäinen askel saaren mestariksi tulemista on haastaa eliittinelikko (tai Elite Four), joka on jokaiselle saarelle uniikki kokoonpano erittäin taitavia pokemonkouluttajia. Löydät linkin eliittinelikon sivulle saaren pokemonsalien alta.

Haastaaksesi eliittinelikon sinun on oltava tietyssä ruudussa, jonka löydät eliittinelikon sivuilta. Esim. Red Islandilla kyseinen ruutu on 18:
18. Haastan ensimmäisen eliitin (Bulbasaur, Charmander, Squirtle)

Eliitit on voitettava sivulle merkityssä järjestyksessä ensimmäisestä neljänteen. Jos häviät jollekin eliiteistä, joudut aloittamaan alusta ensimmäisestä eliitistä, mutta toisin kuin villipokemoneja ja saleja vastaan taistellessa, ei sinun tarvitse käväistä toisessa ruudussa yrittääksesi uudelleen. Kuten salitaisteluista, saa myös eliittinelikon voittamisesta paljon palkintoja ja kokemuspisteitä. Eliittinelikon voi päihittää vain kerran.

2.5 Championin haastaminen

Championin haastaminen ei ole enää lastenleikkiä, sillä vastassasi on täyden kuuden tiimin pokemoneja omistava ammattilaispokemonkouluttaja. Jokaisella saarella on oma Championinsa, jonka voit haastaa voitettuasi jokaisen eliitin ja ollessasi samassa ruudussa eliittien ja Championin kanssa.

Championin haastamiseen kannattaa varautua muutenkin kuin täyden, koulutetun pokemontiimin kanssa: jos voitat, saat mahdollisuuden napata jonkin ko. saaren aloituspokemoneista! Esimerkiksi Red Islandilla sinulle arvotaan Championin voittamisen jälkeen joko tason 1 Bulbasaur, Charmander tai Squirtle, jota kohti voit heittää tavalliseen tapaan Razz Berryn sekä valitsemasi pokepallon. Sinulla on kuitenkin vain yksi mahdollisuus, sillä pokemon karkaa heti, jos et saa sitä jäämään ensimmäiseen pokepalloon. Valitse siis tarkasti!

Champion on mahdollista haastaa uudelleen samasta ruudusta, jolloin saat ainoastaan kokemuspisteet sekä uuden mahdollisuuden napata aloituspokemon. Pokemon arvotaan jokaisella kerralla uudestaan, ja voit kerätä itsellesi vaikka jokaisen startterin – tai yrittää Championin voittamista niin monta kertaa, että törmäät shiny aloituspokemoniin...

Voitettuasi Championin olet suorittanut kaikki saaren tavoitteet (jollei sinulla ole vielä jotain mielessä), ja voit siirtyä seuraavalle saarelle! Voit kuitenkin aina palata takaisin jo läpäisemillesi saarille esimerkiksi nappaamaan pokemoneja, metsästämään shinyjä tai tekemään salihaasteita uudestaan.


3.1 Marjojen kasvatus

Marjat ovat esineitä, joista osan voi antaa pokemonille pideltäväksi ja osa on kertakäyttöisiä. Pokemonilla kannettavana ollessaan marjat antavat pokemonille etuja taisteluun tai johonkin muuhun pelin osaan, esimerkiksi kasvatukseen. Listan marjoista ja niiden käyttötarkoituksista löydät tältä sivulta.

Vain muutaman marjoista voi ostaa kaupasta, loput on löydettävä itse kartalta tai ostettava toiselta pelaajalta. Löydettyäsi uuden marjan sinun kannattaa laittaa se kasvamaan marjamaalle ilmoittamalla siitä toimintokirjassa. Marjalla kestää lajista riippuen 2-7 vuorokautta kasvaa. Kun marja on kasvanut, voit poimia sen toimintokirjassa ilmoittamalla ja tavaraluetteloosi lisätään kaksi kyseistä marjaa.

Jokainen kasvattamasi marjasato lisää marjakasvattajan kokemuspisteitäsi. Aina kasvatettuasi kymmenen marjaa lisää nouset seuraavalle tasolle ja avaat uuden paikan marjamaallesi. Aluksi sinulla voi olla kerrallaan enintään yksi marja kasvamassa, mutta noustuasi tasolle kaksi voitkin kasvattaa kahta marjaa kerralla, ja tasolla kuusi voit kasvattaa kuutta marjaa kerralla. Korkein marjankasvatustaso on 10. Tälle tasolle noustuasi avaat kymmenennen marjamaapaikan lisäksi myös ominaisuuden, jolla saat poimittua satoa kahden marjan sijaan kolme kerralla!

Kasvattamasi ja ostamasi marjat voit antaa pokemonillesi ilmoittamalla siitä toimintokirjassa. Huomaathan kuitenkin, että pokemonilla voi olla kannettavanaan enintään yksi esine kerrallaan! Jos annat pokemonille toisen esineen, sen vanha esine poistuu etkä voi käyttää sitä enää. Pokemon ei siis voi esimerkiksi kantaa samaan aikaan sekä Ever Stonea että Aguav Berryä.

3.2 Pokemonien kasvatus

Pokemonien kasvatus on hyvä tapa hankkia lisäystä pokemontiimiinsä. Pokemonmunan kasvattamista varten tarvitset ainoastaan aikaa, hiukan rahaa sekä kaksi eri sukupuolta olevaa pokemonia.

Pienet pokemonit laitetaan aluilleen kasvattamossa, jonne sinun on jätettävä kaksi omistamaasi pokemonia viikon ajaksi. Kasvattamossa olevien pokemonien kanssa ei voi tehdä viikon ajan mitään muuta, kuten matkustaa tai osallistua pvp-taisteluihin, vaan ne poistetaan hetkeksi tiimistäsi.

Kun pokemonit palaavat kasvattamosta tiimiisi, lisätään tavaraluetteloosi samalla muna. Munalla kestää lähtökohtaisesti viikko kuoriutua, mutta voit nopeuttaa prosessia ottamalla sen mukana olevien pokemoniesi joukkoon kuudenneksi ja kantamalla sitä mukanasi matkustaessasi. Jokainen päivä, jonka muna kulkee matkassasi, vähentää sen kuoriutumisajasta päivän, eli parhaimmillaan kuoriutumisajan voi lyhentää jopa kolmeen päivään.

Munan laji paljastuu vasta sen kuoriuduttua. Pokemonvauva voi olla isänsä lajia, äitinsä lajia tai jotain aivan toista lajia, joka jakaa vähintään yhden tyypin vähintään toisen vanhemman kanssa. Myyttiset ja legendaariset pokemonit saavat todennäköisimmin normaaleja jälkeläisiä, mutta mitä enemmän pokemoneja kasvatat, sitä suuremmaksi todennäköisyys myyttiseen tai legendaariseen pokemonvauvaan kasvaa.

Kaupasta ostetut tai palkintoina saadut mysteerimunat kuoriutuvat samalla tavalla kuin kasvatetutkin munat, mutta niiden laji arvotaan täysin. Kaupasta ostetusta tai palkintomunasta ei voi koskaan saada legendaarista tai myyttistä pokemonia jollei niin erikseen mainita.

Kasvattamalla ahkerasti pokemoneja nostat kasvattajatasoasi. Sinun on kasvatettava aina 10 pokemonia lisää noustaksesi tasolla ylöspäin. Suurin mahdollinen kasvattajataso on 10, jolle noustaksesi sinun on oltava kasvattanut yhteensä 100 pokemonia. Kasvattajatasoa kannattaa nostaa, sillä aina noustessasi tason ylöspäin saat uusia etuja kasvatukseesi. Lisätietoa näistä eduista löydät tältä sivulta.

3.3 PVP – player vs player

3.4 Megaevoluutio