Huom!
Huomaathan, että kyseessä on virtuaalikoirien harrastustoiminta, jolla ei ole mitään tekemistä oikean elämän tai oikeiden koirien koe- ja harrastustoiminnan kanssa. Lue lisää virtuaalikoiratoiminnasta tältä sivulta.

VNWL Info

Nosework on 2000-luvulla Yhdysvalloissa kehitetty harrastuslaji rescuekoirien aktivointiin. Kun hajutyöskentelyn positiiviset vaikutukset koirien hyvinvointiin huomattiin, tuli laji myös tavallisten harrastajien saataville.

Nosework sopii harrastuslajina kaikenlaisille koirille ja ohjaajille. Laji sopii kaikenkokoisille koirille eikä myöskään esimerkiksi koiran arkuus tai kuurous estä noseworkin harrastamista. Koiralta ei vaadita mitään erityistaitoja, mutta koiran on kuitenkin pysyttävä ohjaajansa hallinnassa.

Noseworkissa etsitään kohdehajuja erilaisista piiloista. Käytössä olevat kohdehajut ovat eukalyptus, laventeli ja laakerinlehti. 2- ja 3-luokassa hajuja voidaan käyttää myös yhdistelmähajuina. Hajuja käytetään vesipohjaisina hydrolaatteina, jotka ovat imeytetty johonkin siirrännäiseen.

Nosework-kokeita on kahdenlaisia, kaikkien etsintämuotojen kokeita ja yhden etsintämuodon kokeita. Kaikkien etsintämuotojen kokeessa suoritetaan yksi jokaista etsintätyyppiä. Yhden etsintämuodon kokeessa tehdään neljä saman etsintämuodon etsintää. Etsintämuodot ovat laatikko-, sisätila-, ulko- ja ajoneuvoetsintä.

Tasoluokkia on kolme. Kun luokissa edetään ylöspäin, etsittävien hajujen määrä kasvaa ja kätköt sekä ympäristöt vaikeutuvat. Koira siirtyy seuraavaan luokkaan saatuaan kolme hyväksyttyä tulosta edellisestä luokasta. Luokasta seuraavaan nouseminen tapahtuu erikseen kaikkien etsintämuotojen kokeessa sekä kussakin yksittäisen etsintämuodon kokeessa. Koira voi siis esimerkiksi kilpailla samaan aikaan kaikkien etsintämuotojen kokeessa 2-luokassa mutta laatikkoetsinnässä 1-luokassa.

teksti © Salama

Säännöt ja osallistumisoikeus

 • koiran on oltava vähintään 1-vuotias ja rekisteröity vFCI:hin osallistuessaan kokeisiin
 • koira ei saa olla kiimainen, tiine eikä sairas
 • koira ei saa olla aggressiivinen tuomareita kohtaan
 • koira saa olla minkä rotuinen tahansa, vaikka sekarotuinen
 • Noseworkin etsintämuodot

  Kaikissa viidessä etsintämuodossa on kolme tasoluokkaa (1-3), joissa nouseminen tapahtuu erikseen jokaisessa etsintämuodossa.

  Laatikkoetsintä

  Laatikkoetsintä voidaan toteuttaa sisällä tai ulkona säätilan mukaan. Siinä koira etsii kätköä tai kätköjä kiinteälle alustalle asetetuista laatikoista tai muista säilytysesineistä, joiden on oltava suljettavia mutta hajua ulos päästäviä.

  Sisäetsintä

  Sisäetsintä tapahtuu nimensä mukaisesti aina sisätiloissa. Sisätiloiksi lasketaan erilaisten rakennusten, rakennelmien ja kulkuneuvojen sisätilat, vaikkapa huone tai linja-auto.

  Ulkoetsintä

  Ulkoetsinnässä koira etsii kätköä tai kätköjä erilaisissa ulkoympäristöissä vaihtelevissa sääolosuhteissa tai lämpötiloissa.

  Ajoneuvoetsintä

  Ajoneuvoetsinnässä kätkö tai kätköt ovat tukevissa ja turvallisissa moottoroiduissa kulkuneuvoissa tai sellaisilla perässä vedettävissä välineissä, esimerkiksi auton sisällä tai peräkärryssä. Kätkö tai kätköt sijoitetaan ajoneuvon ulkopuolelle, ja etsintä voidaan suorittaa sekä sisällä että ulkona.

  Kaikki etsintämuodot

  Noseworkissa järjestetään myös kaikkien etsintämuotojen kokeita, joissa järjestetään yksi jokaista muuta etsintämuotoa.

  Luokkanousut ja valioituminen

  Koira voi kilpailla useammassa kuin yhdessä etsintämuodossa, mutta jokaisessa edistytään ja noustaan luokasta toiseen erikseen.

  Noustakseen etsintämuotonsa seuraavaan tasoluokkaan koiran on saatava kolme hyväksyttyä (yli 80 pistettä) tulosta. Koira valioituu saatuaan kolme hyväksyttyä tulosta etsintämuodon kolmannessa tasoluokassa. Noseworkissa on seuraavanlaisia valioita:

  Valionarvot eivät korvaa toisiaan tai sulje toisiaan pois, eli koira voi olla esim. vNWV-LE&UE tai vNWV-KE & vNWEV.

  © Virtuaalikoirien Erikoisliitot 2016-2021
  otsikkokuvat © Dana Orlosky CC, Jim's Photos1 CC, jean louis mazieres CC, Don DeBold CC, Clint Mickel CC, Jim's Photos1 CC, GraciousNeighbor CC, Mait Jüriado CC

  Huom!
  Huomaathan, että kyseessä on virtuaalikoirien harrastustoiminta, jolla ei ole mitään tekemistä oikean elämän tai oikeiden koirien koe- ja harrastustoiminnan kanssa. Lue lisää virtuaalikoiratoiminnasta tältä sivulta.